Denna guide kommer fokusera på kantiner inom Gastronorm-systemet och hur deras olika storlekar och dimensioner

används för att organisera och effektivisera köksarbetet. Vi kommer utforska olika storlekar, deras användningsområden

och materialval för att hjälpa dig navigera genom den spännande världen av gastronomisk organisation.

Gastronorm-systemet

Gastronorm är ett internationellt standardiserat måttsystem som används för att specificera storlekarna på kantiner och bleck som används i kök över hela världen. Men vad innebär egentligen "GN" följt av olika siffror? 

Låt oss titta närmare på hur detta system för storlekar och dimensioner hjälper till att strukturera och effektivisera användningen av kantiner, bleck och andra köksredskap inom matlagning och förvaring. Det är inte så komplicerat som det ser ut!

 

Kort förklaring:  

 

  • En GN anges med 1/1 = 325 mm x 530 mm, djupet varierar.

  • 2/1 GN är dubbla storleken av 1/1

  • 1/2 GN är halva storleken av 1/1

Samma system gäller för alla olika GN-kantiner. 

 

Nedan kommer vi gå in lite djupare på specifika kantiner och deras användningsområden.

Kantiner
Kantiner

Kantin GN 1/1

Man utgår alltid från en ”ett-etta” när man ska välja kantiner. Kantiner med GN-mått 1/1 r är alltid 530 x 325 mm, men kan ha olika djup. Rational kombiugnar är anpassade för en 1/1 och detsamma gäller de flesta vattenbad och buffévagnar. 


Kantiner

Kantin GN 1/2

En GN 1/2-kantin är hälften så stor som en GN 1/1-kantin, vilket betyder att du kan placera två GN 1/2-kantiner på samma yta som en GN 1/1-kantin. Dessa har alltid måtten 325 x 265 mm. Dessa passar också i en rationalugn, buffévagn, vattenbad med mera.

Kantiner

Kantin GN 1/3 

Samma princip här som tidigare: Det får plats 3 st GN 1/3 där 1 st GN 1/1 får plats. Maskiner som använder sig av gastronormkantin GN 1/3 är till exempel större kylrännor eller de flesta sushikylar. Dessa har måtten 325 x 176,5 mm.


Kantiner

Kantin GN 1/4

Eftersom dessa kantiner saknar en sida som är 325 mm lång, blir det lite svårare att använda dem i ugnar. Däremot motsvarar långsidan på en GN1/4 , kortsidan på en GN1/2. Detta gör dem passande för många kylrännor, och storleken passar även utmärkt för förberedelse av smörgåsar, sallader, bakverk och annan mat på caféer och konditorier. Dessa har måtten 265 x 162 mm.


Kantiner

Kantin GN 1/6

Dessa nästan fyrkantiga kantiner är passande för förvaring av såser och olika röror. Deras flexibla form möjliggör kombinationer som kan användas i många olika sammanhang. Kantinerna har måtten 176 x 162 mm.


Kantiner

Kantin GN 1/9

Den minsta av kantinerna är GN 1/9 och används bland annat för kryddor eller mindre tillbehör. Dess längd motsvarar kortsidan på en GN1/3. Genom att kombinera en GN 1/6 och en GN 1/9 kan du skapa en GN1/4, vilket ger en flexibel och anpassningsbar lösning för olika förvaringsbehov.


Material

Det finns olika materialalternativ när det gäller kantiner, och de vanligaste är rostfritt stål, polykarbonat och porslin.

Nedan går vi igenom de tre materialen och deras egenskaper.


Rostfria kantiner

 

Rostfritt är det absolut vanligaste materialet då den dels klarar högre temperaturer och alltid går att diska i diskmaskin. Dessa är kända för sin långa livslängd och hållbarhet. Rostfria kantiner rekommenderas till värmehållning.

 

Kantiner polykarbonat

 

Polykarbonatkantiner finns i transparenta eller svarta varianter. De tål vanligtvis temperaturer ner till -40 grader, vilket gör dem lämpliga för kylförvaring. Kantinerna är lite mer värmekänsliga, men klarar upp till 90 grader under en kortare tid typ vid diskning i diskmaskin. Dock är de inte passade för värmehållning, då spricker plasten.

 

Kantiner porslin (gastrofat)

 

Gastrofatet i porslin passar utmärkt för servering eller som uppläggningsfat. Många gastrofat i porslin är konstruerade för att tåla ugnsvärme och det är vanligt att använda dem för att servera mat som ska hållas varm eller tillagas i ugnen. Den här typen av kantin är utformad för att vara både praktisk och vacker.


 

Kantiner polypropylen

 

Utöver de nämnda finns även polypropylenkantiner, som är av en lite tunnare plast. Dessa tål upp till 80 grader. Kantiner av pp-plast är mjukare i plasten och därför passande till kylbänkar och draglådor där tuffare användning finns. Eftersom dom är mer flexibla tål dom kantstötningar och slitage bättre än hårdare plastkantiner gör.


 

 

Är du intresserad av kantiner?

 

Vill du veta mer om funktioner, pris eller leveranstid?

Kontakta oss på [email protected]