Hållbart på rätt sätt

Hållbart på rätt sätt

Av: Daniella Illerbrand

Att branschen idag pratar om hållbarhet är i sig inget nytt, det finns massor med tips om hur man kan förvandla kaffesump till kakor, gammalt bröd till både desserter och öl och att man ska använda hela råvaran är en väl beprövad ideologi.


Men vad är egentligen hållbarhet? Och vad betyder ordet i sig? Om man söker på Google så får man fram en rad olika begrepp, men fokus är på ”hållbar utveckling”, och det kan delas in i 3 delar: den sociala, miljön och ekonomin.

Det vi är mest vana vid är att man pratar om hållbarhet som en organisk fråga (miljön), men visst är det så mycket mer? Om vi har lärt oss något från pandemin så är det att vi kanske måste tänka om i hela systemet, samt att ta lärdom från effektivisering. Idag så är det data som styr mest av hållbarhetsfrågorna, och för att prata om en form av data så kanske ”Traceability” eller ”spårbarhet” är något som ligger nära i framtiden. Eller, hur vet man på riktigt att något faktiskt är hållbart?

En startup som verkligen satsar på detta är Trustrace, de kan med sin teknologi vara ett stöd för många företag med att säkerställa att det som utgör sig för att vara hållbart verkligen är det. Och på så sätt också manifestera att företaget kan göra rätt val, och det i sin tur hjälper ju både miljön, det sociala och ekonomin.

Hållbart på rätt sätt

Då vi också kan se en enorm utveckling av de mer organiska hållbarhetstankarna i branschen så finns det såklart många bra exempel på en bra hållbar utveckling, Restaurang K-märkt var tidiga med att minska matsvinnet genom att låta gästen väga sin mat och betala för vikten, vilket var ett bra sätt att bidra till att gästen bara tar för sig det hen vill äta upp.

 

Fotografiskas Restaurang med Paul Svensson vid rodret hade redan från öppning ett synsätt att kött inte skulle vara det viktigaste på menyn, utan grönt fick huvudrollen. För visst så är det så att vår köttkonsumtion måste minska drastiskt. 

 

Mässrestauranger har genomfört ett enormt hållbarhetsarbete under lång tid. För dom är en hållbar ekonomi och en hållbar arbetsplats en lika stor del som att allt avfall sorteras noggrant, av alla varor de köper in till alla restauranger är 20% ekologiska, vilket även inkluderar alkohol. Sedan 2008 har de dessutom varit både Krav- och Svanenmärkta.

 

Om vi ska lyckas med ett ordentligt hållbarhetsarbete (och det måste vi) så behöver vi alla delar. Det krävs också att alla engagerar sig, allt från de mindre jordbrukarna och mathantverkarna som sätter kvalitet och råvara först, till de stora restaurangerna och hotellen som i och med sin storlek verkligen både kan föregå med gott exempel och skapa förändring. För visst är det så att om man är stor så måste man också vara snäll. Inte minst mot miljön. 


Om krönikören

Daniella Illerbrand jobbar heltid med food tech och hållbarhet i livsmedelsbranschen. Daniella är utbildad sommelier och har yrkesbakgrund i såväl Paris som New York där hon bland annat har jobbat med Marcus Samuelsson. Ett av hennes största intressen är att hitta dolda krog-pärlor bortom fina gatan. Hon uppskattar även att plocka svamp, ta hand om sina höns och laga mat. 

Föregående artikel Nästa artikel