Med många innovativa funktioner och tillbehör är blandningsmaskinen en av de mest användbara och mångsidiga köksmaskinen du kan investera i! För att hjälpa dig att välja den bästa maskinen, kommer den här guiden att gå igenom olika typer av blandningsmaskiner och deras användningsområden, överväganden vid köp samt vilken storlek som kommer att passa just din verksamhet. 



Hur du väljer rätt maskin

Innan du gör ditt köp finns det några viktiga frågor att ställa sig. Vi kommer nu gå igenom de mest väsentliga delarna för att du ska kunna välja den maskinen som är bäst lämpad till just din verksamhet. Vi inleder med att gå igenom placering av maskinen, för att sedan gå vidare till vad du ska blanda, vilken typ av användning du förväntar dig, och slutligen hur mycket du ska blanda.

Vart ska du placera din blandningsmaskin?

 

Innan du köper din blandningsmaskin, kan det vara bra att överväga hur du vill placera den i ditt kök. Blandningsmaskiner kan antingen vara i en bänkmodell utan ben, en bänkmodell med ben, eller golvmodell. 

 

Bänkmodell utan ben

En blandningsmaskin utan ben kan bekvämt placeras på diskar eller arbetsbord. Detta kan vara effektivt när du har begränsat utrymme i köket och vill maximera den plats som finns. Den här typen är även mest passande för låg- till medelbelastningsanvändning.

 

Bänkmodell med ben

Den här typen av blandningsmaskin är särskilt utformad för att placeras på arbetsbordet. Den är oftast lite starkare än bänkmodeller utan ben, och passar till standard- och tung belastningsanvändning.

 

Golvmodell

Denna blandningsmaskin är utformad för att placeras direkt på golvet i köket. Den är oftast starkare än bänkmodeller och passar för tyngre belastningsanvänding.

Vad ska du blanda?

 

Olika typer av deg och smet kommer att ha olika konsistenser, och därför är inte varje mixer lämplig för varje arbete. Att blanda en tjock, styv deg kommer att kräva mer kraft än att blanda maräng eller glasyr, till exempel. 

 

Att hitta absorptionsgraden (kg vatten / kg mjöl) för några av dina mest använda degar är ett bra sätt att ta reda på vilken typ av maskin som bäst passar dina behov. Ju lägre absorptionsgrad, desto svårare blir degen att blanda och i sin tur bör din enhet förmodligen vara kraftfullare.

Vilken typ av användning förväntar du dig?

 

Alla mixers är utformade för att hantera kraven för kommersiellt bruk, men vissa är bättre rustade för viss typ av blandning än andra; se till att kontrollera tillverkarens instruktioner på produktsidorna för mer information.

 

Blandningsmaskiner för standard användning är perfekt för cateringföretag, restauranger och kaféer som tillverkar smet och deg på plats. Bra för vispad grädde, smet och sporadiska satser pizzadeg på låg hastighet.

 

Blandningsmaskiner för tung användning är perfekt för högvolym-bagerier, pizzerior och centrala kök som tillverkar smet och deg på plats. Bra för kakdeg, potatismos, bakverks- eller pajdeg och pizzadeg.

Hur mycket ska du blanda?

 

Hur mycket du kommer att blanda spelar en stor roll i vilken storlek på mixer du bör titta på. En liten restaurang kan klara de flesta behov med en 5 till 20 liter. Å andra sidan kan en pizzeria eller ett bageri behöva större kapacitet, närmare 40 liter. 

 

Var också medveten om att skålen inte kan fyllas till brädden och olika ingredienser kan påverka hur stor varje sats kan vara:


  • Högre mjölkproteinhalt = mindre satsstorlek

  • Lägre vattentemperatur = mindre satsstorlek

  • Mindre vatten i degen = mindre satsstorlek

  • Högre blandningshastighet = mindre satsstorlek

  • Mer olja/fett i degen = mindre satsstorlek

 
 

Blandningsmaskinens delar

För det mesta har blandningsmaskiner gemensamma komponenter och funktioner. De flesta maskiner kommer att inkludera främre och bakre skydd, ett säkerhets-/skalskydd, en lyfthjul eller spak för skålen, en bunke och kraft-/hastighetskontroller. Vissa enheter kan ha elektriska skållyft eller ytterligare tillbehör, men i allmänhet fungerar blandningsmaskinerna på ett liknande sätt.

Tillbehör

Blandningsmaskiner

Spade

Detta är det mest mångsidiga tillbehöret och passar bäst till att vispa frosting och smet, blanda kakdeg och krämiga ingredienser


Blandningsmaskiner

Visp

Inkorporerar luft i lätta, flytande blandningar och passar bäst för att vispa och vispa äggvitor, grädde och frosting.


Blandningsmaskiner

Krok

Rörelsen efterliknar handknådning av deg och är bäst för tyngre degar som pizzadeg, pastadeg och bröddeg.


 

Skötselråd

Rätt användning och skötsel kan bidra till att förlänga livslängden på din blandningsmaskin. Ha dessa enkla steg i åtanke för att öka livslängden på din maskin och hålla.


  • Följ riktlinjerna för hur mycket produkt din maskin kan hantera.

  • Ta bort tillbehören och kör dem i diskmaskinen eller tvätta dem för hand efter varje användning.

  • Blandningsmaskinen ska alltid stängas av och kopplas ur innan rengöring och aldrig nedsänkas i vatten.

  • Använd en fuktig trasa med desinfektionsmedel för att rengöra huvuddelen av din maskin efter varje användning eller i slutet av varje dag.

  • Ändra inte växlar på plats om din maskin inte uttryckligen har denna funktion.

 

Är du intresserad av en blandningsmaskin?

 

Vill du veta mer om funktioner, pris eller leveranstid?

Kontakta oss på [email protected]